Lite om Leonbergen

2013-12-07 @ 15:18:00 ? Direktlänk ? Donja
Leonberger kommer ursprungligen från Tyskland. Dom första hundar som verkligen kallades för Leonberger föddes 1846 och Sveriges första kull föddes 1979!

Leonberger är en sällskaps- och familjehund, den har även en viss vaktinstinkt men den är absolut ingen utpräglad jakthund. Den kan användas i mycket, bl.a i vattenarbete eller viltspår och många är även väldigt duktiga på att hitta svamp. Man kan också se många Leonbergers som tjänstehund och vårdhund!

Rasen är, trots sin stora storlek, en ganska så frisk ras, dock kan dom ha hjärtsjukdomar, höftledsdysplasi (HD) och tumörer. :/ Medellivslängden är 10-11 år.

Rasen ska inte vara skygg eller aggressiv. Som sällskapshund ska rasen vara behaglig, följsam och en orädd följeslagare i alla situationer. Viss vaktinstinkt förekommer.

Det är en kraftfull och muskulös hund som ändå ger ett intryck av elegans och smidighet. Mankhöjd för hanar är ca 72–80 cm och för tikar ca 65–75 cm. Färgen är lejongul, röd, rödbrun och även sandfärgad.

Rasen har mycket päls, med tjock underull som är vattenavstötande. För att hålla pälsen i god kondition och slippa tovor och dylikt bör den borstas ordentligt en gång per vecka. Den fäller rikligt två gånger per år. Den trimmas inte, utan man ansar endast tassarna och rycker eventuellt en del päls på öronen om så skulle behövas.

Roligt som kan nämnas är att den även har simhud mellan tårna och älskar vatten!

Rasklubben heter Svenska Leonbergerklubben. På klubbens webbplats finns mycket information om rasen.
 

Klart, hoppas ni fick veta lite nya saker nu! Men erkän dom är så jävla söta?? <3

-D

Kommentarer
Postat av: MATILDA

åh söta! :)

2013-12-07 @ 19:28:55 ? http://matildays.forme.se
Postat av: Alice

Hejhej, jag vill bara tipsa dig om min julkalender, tävlingar i alla luckor! Den senaste luckan hittar du här: http://alicelindstrom.se/2013/december/lucka-1-2.html#comment
Jätte förlåt om du inte gillar såna här kommentarer!

2013-12-08 @ 09:38:46 ? http://alicelindstrom.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0